• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • 5 tapaa ratkaista taloudelliset ongelmasi

5 tapaa ratkaista taloudelliset ongelmasi

Rahat eivät riitä

Rahat eivät riitä – se on tuttu ongelma monelle suomalaiselle. Palkkapäivänä pitää maksaa koko liuta laskuja, joiden jälkeen ei jää käteen paljon mitään. Monen talous on kaiken aikaa ikään kuin heikoilla jäillä, sillä mikä tahansa isompi lasku tai muu äkillinen menoerä voi sekoittaa koko pakan. Jos rahat ovat absoluuttisesti loppu, ei auta kuin ottaa lisää velkaa. Liian monen talous on edennyt siihen pisteeseen, että vanhoja velkoja pitää maksaa uudella velalla. Tämä on kestämätön tilanne, mikä saattaa johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin eli luottotietojen menettämiseen ja ulosoton asiakkuuteen. 

Jos rahat eivät tunnu riittävän ja laskuista selviäminen aiheuttaa stressiä, kannattaa tilanteeseen alkaa välittömästi etsiä ratkaisuja. Jo muutamalla muutoksella voit saada tilanteesi parempaan jamaan, mikä vähentää huolia ja parantaa elämänlaatua. Apua voi etsiä niin oikeusaputoimistojen maksuttomasta talous- ja velkaneuvonnasta, Martoilta kuin esimerkiksi lukuisista säästämiseen ja rahankäyttöön keskittyvistä blogeista. Tässä artikkelissa esitellään 5 tapaa ratkaista taloudelliset ongelmat – pääset niillä hyvin alkuun!

1. Laadi budjetti ja selvitä taloutesi todellinen tilanne 

Budjetin laatiminen ei ole vaikeaa. Tylsältä se voi toki tuntua, mutta se kannattaa tehdä, sillä se on ainoa tapa selvittää taloutesi todellinen tilanne. Budjettia tarkastelemalla voit arvioida rahankäyttöäsi ja tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia, joiden avulla selviät taloudellisista ongelmistasi kuivin jaloin. Netistä löytää valmiita budjettipohjia, mutta voit laatia sen myös ruutupaperille. Merkitse ensin kuukausittaiset nettotulosi, ja niiden alle kaikki kuukausittaiset, kiinteät menosi (vuokra, lainanlyhennykset, sähkölasku, bussilipun hinta, päivähoitomaksut, erilaiset jäsenyydet ja esimerkiksi puhelinkulut). Jotkut kulut vaihtelevat käytön mukaan, joten merkitse niiden keskiarvo esimerkiksi puolen vuoden laskujen perusteella. Jos et tapaa säästää laskuja, näet ne usein yrityksen – esimerkiksi sähköyhtiön – asiakassivuille kirjautumalla. 

Vähennä toistuvat kulut tuloistasi, niin saat selville, millainen summa sinulla jää käytettäväksi kuukaudessa. Ihanteellista olisi, jos sen pystyisi laittamaan säästöön, mutta ensin pitää maksaa kaikki kalliit lainat pois. Kun olet maksanut korkeakorkoiset lainat pois, voit tähdätä tilanteeseen, missä saat säästettyä ainakin 10 % kuukausituloista. Muista kuitenkin yrittää pitää pientää pelivaraa, jotta saat tarvittaessa ostettua vaikka uuden sateenvarjon hajonneen tilalle, ja jotta liian tiukka säästökuuri ei saisi sortumaan tolkuttomaan tuhlailuun. Monelle käy juuri näin: juuri silloin, kun pitäisi säästää, liika pennien laskeminen kääntyy itseään vastaan, ja tulee vastustamaton tarve haaskata rahaa. Voit antaa itsellesi luvan käyttää sopivan suuruista ”Funny moneya” hyvällä omallatunnolla.  

2. Lisää tuloja 

Jos käteen jäävä summa on liian pieni, yritä lisätä tuloja. Selvitä, oletko oikeutettu joihinkin tukiin. Tiedustele palkankorotusta, hae uutta ja paremmin palkattua työpaikkaa tai hanki toinen työ esimerkiksi kaupan kassalla tai koirien ulkoiluttajana. Poimi marjoja myyntiin ja kudo villasukkia ruuhkabussissa. Pidemmän päälle pitkien työviikkojen ja ylimääräisten askareiden tekeminen on raskasta, mutta siitä selviää ajattelemalla valoisampaa, velatonta ja taloudellisesti turvatumpaa tulevaisuutta. 

3. Vähennä menoja

Toinen tapa lisätä käteen jäävän rahan määrää on vähentää menoja. Kilpailuta kaikki sopimuksesi, muuta halvempaan asuntoon, laita auto seisontavakuutukseen, osta ruokasi Lidlistä ja hävikkiruokakaupoista ja vähennä veden- sekä energiankulutusta.

4. Hanki maksuaikaa tai lyhennysvapaata 

Jos iso lasku on saatava maksettua vaikka tili on tyhjä, pyydä maksuaikaa joko kyseiseltä laskuttajalta tai joltain muulta velkojalta. Asuntolainaan ja luottokorttiin voi saada lyhennysvapaata. Tiukassa tilanteessa tällainen tuo tilapäisen helpotuksen taloudelliseen tilanteeseen, sillä lyhennysvapaajakson aikana voit maksaa pois muita velkoja ja laskuja. Maksusuunnitelman muuttaminen saattaa kuitenkin maksaa erikseen.

5. Maksa ensin kalleimmat lainat tai hae lainojen yhdistelylainaa

Kun teet budjettia, muista samalla merkitä ylös jokaisen lainasi määrä ja todellinen vuosikorko. Kalliit lainat pitää tietenkin maksaa pois ensimmäiseksi, esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaan aikana. 

Jos erilaisia lainoja on useampia, kannattaa muistaa, että joudut maksamaan jokaisesta paitsi korkoja, myös kuukausiveloituksia. Useiden pienempien kulutusluottojen, luottokorttivelkojen ja esimerkiksi osamaksusopimusten yhdistäminen yhdeksi, isommaksi lainaksi säästää kuukausitasolla kymmeniä, joskus satojakin euroja. Lainojen yhdistelylainaa kannattaa hakea pankista tai esimerkiksi osoitteesta lainaa.net. Säästyneellä summalla voit tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä lainaasi, tai kasvattaa puskurirahastoa. Puskurirahaston avulla voit tulevaisuudessa selvitä isoista laskuista ottamatta enää lisää velkaa.