• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Kuinka palkataan työntekijöitä pienyrittäjiksi?

Kuinka palkataan työntekijöitä pienyrittäjiksi?

Nainen istuu ja työskentelee

Yrittäjänä ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrityksesi suurimmista päätöksistä ikinä. Päätöksen taustalla voi olla syitä laajenemishaluista loppuunpalamiseen liiallisen työtaakan alla, eikä yhtä oikeaa syytä ole olemassakaan. Kuten jokainen yrittäjä, niin myös jokainen yritys tekee päätöksen itse – ja vain historia tulee näyttämään oliko päätös oikea. 

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on kuitenkin joka tapauksessa aina harppaus tuntemattomaan. Se on valtava riski, joka saattaa osoittautua yrityksen parhaaksi päätökseksi koskaan, tai johtaa ennenaikaiseen konkurssiin ja yritystoiminnan lopettamiseen, sekä yrittäjän velkavankeuteen. Tämän riskin johdosta ensimmäisen työntekijän palkkaamista saatetaan siirtää ja siirtää, tai se saatetaan unohtaa kokonaan. 

Kukapa ei olisi kuullut, tai mielessään luonut tarinoita viattomista yksityisyrittäjistä jotka ovat päättäneet antaa hädänalaiselle yksinhuoltajaäidille mahdollisuuden. Puoli vuotta menee hienosti, mutta sitten jotain tapahtuu. Tulee riitoja, ehkä pitkäaikainen sairaus – mitä tahansa sellaista, mitä elämässä nyt usein tapahtuu. Muistetaan vielä nyrkkisääntö, että työntekijä maksaa työnantajalle noin 1,5 – 2 kertaisen summan suhteessa palkkaansa, ja työnantaja voi olla todellisessa pulassa. Yhtäkkiä yrityksellä on valtava kuukausittainen menoerä, jolle se ei saa mitään vastinetta. Yrittäjä joutuu tekemään palkkaamansa ensimmäisen työntekijän työt omiensa lisäksi, mutta maksamaan työntekijän palkan täysimääräisenä, ja vielä toisen mokoman valtiolle ja vakuutuslaitoksille erilaisina kuluina. Pakollisia palkattomia työtunteja tuli itse asiassa vielä muutama lisää, kiitos työntekijän palkkaamisen aiheuttamista pakollisista toimista, joita yrittäjä ei ollut ajatellutkaan. Näitä ovat esimerkiksi palkanlaskenta, minkä tekemiseen kulutetusta ajasta yrittäjä ei voi laskuttaa ketään. 

Ei ihme, että työntekijän palkkaaminen saattaa arveluttaa. Mikäpä siis avuksi? Töitä kuitenkin olisi enemmän kuin yrittäjä ehtii tehdä, mutta palkkaamisen riskit ovat suhteettomat mahdolliseen saavutettuun etuun nähden. Pitääkö vain koittaa venyä, ja pidentää työpäiviä 16 tunnista 20:een tuntiin vuorokaudessa? Auttaisiko veljenpoika ilman työsopimusta pimeänä, ilman valtion välistä vetämiä verorahoja? Jos vain sittenkin tekisi konkurssin, eihän näitä kuudentoista tunnin työpäiviä aikaansa pidempään jaksa.. 

Pienyrittäjä pelastaa

Yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamisen sijaan pien- tai kevytyrittäjän palkkaaminen saattaa olla vastaus rukouksiin. Palkanlaskentaankin kuluvan ajan voisi tällöin käyttää yrityksen tuloa tuottavaan perustyöhön tai uusien asiakkaiden hankkimiseen. Markkinointi nimittäin on asia, jota ei saa unohtaa yrityksen elinkaaren missään vaiheessa. Kului vapautunut aika mihin hyvänsä, se on huomattava, sillä kevytyrittäjä on tehnyt palkanlaskennan puolestasi tekemänne sopimuksen mukaisesti, ja kontollesi jää ainoastaan hänen lähettämänsä laskun maksaminen ja arkistointi kirjanpitoa varten. 

Kevytyrittäjän palkkaaminen on verraten riskitön vaihtoehto vakityöntekijän palkkaamiseen nähden. Kuten tavallinen työsopimus, on yrittäjän ja kevytyrittäjän välinen sopimus kahdenkeskinen päätös, mutta sopimuksessa sovittujen asioiden tultua täytetyksi, ei sopimusta tarvitse uusia. Näin ollen se on mitä mainioin tapa toteuttaa esimerkiksi projektiluonteisia tehtäviä verkkosivuista sisällöntuotantoon – tai ulkoistaa pala yrityksen ydinliiketoimintaa. Ei ole olemassa sääntöä mikä estäisi tuottamasta kokonaista liiketoimintaideaa alusta loppuun puhtaasti kevytyrittäjien tuottamana. Yrittäjälle jää riski oman yrityksensä osalta, mutta yrityksen pyörittämiseen kulutettu aika voi olla lopulta huomattavan pieni. 

Kevytyrittäjä saattaa myös vakuuttaa osaamisellaan siinä määrin, että sopimusta jatketaan vuosi toisensa jälkeen. Yritys saattaa tulla jopa riippuvaiseksi yksittäisten osaajien tuottamasta palvelusta, mutta tämä ei ole palkattua työntekijää suurempi riski. Työntekijä, josta yrittäjä on tullut riippuvaiseksi, on pääsääntöisesti oikeutettu vaihtamaan työnantajaa kahden viikon – kuukauden varoajalla. Päinvastoin kevytyrittäjä on tässäkin tapauksessa usein turvallisempi valinta, sillä sopimuksessa määritetty tehtävä tulee toimittaa sopimuksen mukaisesti loppuun saakka.

Kevytyrittäjän palkkaaminen

Kevytyrittäjä

Kevytyrittäjän palkkaaminen onnistuu samaan tapaan kuin tavallisen työntekijän palkkaaminen. Ilmoitat vain hakevasi työntekijää suorittamaan tiettyä tehtävää, ja kirjaat ilmoitukseen tehtävän pääpiirteet. Ilmoituksessa tulee kuitenkin myös mainita, että työntekijän tulee laskuttaa palvelut oman yrityksensä kautta. Se kertoo potentiaaliselle hakijalle, että toimeen haetaan nimenomaan yrittäjää – joko pienyrittäjää taikka vakiintuneempaakin yrittäjää osakeyhtiöineen. 

Usein yrittäjän palkkaaminen on myös hermoja rauhoittava kokemus. Työntekijän motivaatiosta murehtimisen voi jättää surutta taka-alalle, sillä yrittäjä on jo yritystään perustaessaan tiennyt mihin on ryhtymässä. Monesti pienyrittäjällä on tästä valitsemastaan toimialasta timantinkovaa kokemusta jo pitkältä ajalta, mikä näkyy palkkaavalle yrittäjälle suoraan tuloksessa. Uuden yrittäjätyöntekijän kouluttaminenkin tehtävään saattaa olla nopeasti hoidettu – tai ehkä oppilas onkin lopulta se opettaja.