• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Laskut rahaksi – Yritysten tulisi tietää

Laskut rahaksi – Yritysten tulisi tietää

Moni palkansaaja saattaa ajatella, että kyllä yrittäjillä on helppoa – sen kuin vain lähettelevät laskuja ja odottavat, että raha kilahtaa pankkitilille! Yrittäjä saa päättää eräpäivän. Vaikka laskuihin suositellaan 14 päivän maksuaikaa, voi yrittäjä halutessaan pyytää suoristusta tätä lyhyemmällä tai pidemmälläkin varoitusajalla.

Toimisto

Totuus on kuitenkin toisenlainen. Laskuja voi ja kannattaa lähettää aina kuin aihetta on, mutta on ihan toinen asia, koska asiakas maksaa – vai maksaako lainkaan. Myöhässä maksetut laskut ovat iso ongelma varsinkin pk-yrittäjille. Jos asiakkaan projektiin on mennyt paljon aikaa, saattaa lasku muodostaa valtaosan sen kuukauden tuloista. Jos asiakas ei maksa ajoissa, voi yrittäjä joutua ongelmiin toimitilavuokran, työntekijöiden palkkojen, ennakkoverojen ja omien eläkemaksujensa kanssa. Jokaisen yrittäjän tulisi tietää, että on olemassa niin sanottu laskurahoitus. Tutustu sinäkin laskurahoitukseen, ja muuta laskut rahaksi tiukan paikan tullen tai voidaksesi antaa asiakkaalle lisää maksuaikaa!

Miten laskurahoitus toimii?

Laskurahoitus tarkoittaa sitä, että yrittäjä voi myydä lähettämänsä erääntymättömät laskut rahoitusyhtiölle. Rahoitusyhtiö siirtää rahat heti yrityksen tilille, mutta ei tietenkään täysimääräisesti, sillä tämä ei ole mitään hyväntekeväisyystoimintaa. Rahoitusyhtiö, mikä harjoittaa laskujen ostamista, ottaa välistä 1–5 prosenttia. Avaus- tai muita maksuja ei laskurahoituksen yhteydessä yleensä peritä. Jos siis kaivinkoneyritys on saamassa esimerkiksi kaksi tonnia maarakennusfirmalta nimeltä Kovalainen, mutta päättääkin myydä laskun rahoitusyritykselle, on rahoitusyhtiön palkkio alimmillaan 40 euroa (2 %) ja enimmillään  200 euroa (10 %), joskin saatat löytää tätä edullisempia tai kalliimpia palveluita. Rahoitusyhtiölle voi myydä vain yhden laskun, tai sitten useampia.Jotkin rahoitusyhtiöt toimivat niin, että niille voi ulkoistaa koko laskutusprosessin ja saada luottoa kaikkia vielä erääntymättömiä laskuja vastaan.

Voidaksesi myydä kaivinkoneyrityksesi tai vaikkapa rakennuspalvelusi laskut, vieraile tällaista toimintaa harjoittavan rahoitusyhtiön verkkosivuilla. Rahoitusyhtiö tahtoo tiedot sinusta ja yrityksestäsi, sekä tietysti laskuista, joita olet sille myymässä. Laskusta voi lähettää kopion vaikka sähköpostitse. Rahoituspalvelu eli ostaja tekee viime kädessä päätöksen siitä, mitkä laskut se hyväksyy. Jos kaikki on kunnossa, saat tarjouksen laskun ostamisesta. Yrittäjän voi olla vaikea hyväksyä sitä, että tässä yhteydessä hän joutuu myymään tappiokseen. Jos yrittäjä myy vaikka vasaroita, hän tietenkin pyrkii ostamaan ne mahdollisimman halvalla ja myymään ne eteenpäin mahdollisimman kalliilla. Kun kyse on laskurahoituksesta, on kyseessä kuitenkin ihan eri juttu. Yrittäjä joutuu myymään 2000 euron laskun ehkä 1800 eurolla, mutta toisaalta hän hyötyy tästä melkoisesti – varsinkin, jos omat velkojat vaativat saataviaan viivästyskoroilla uhaten. Rahoituspalvelu siirtää rahat kaivinkoneyrityksen tilille joko heti tai viimeistäänkin seuraavana päivänä, kun taas Kovalainen on ihan hyvin päättänyt olla maksamatta lainkaan.

Mitä pitää ottaa huomioon, ennen kuin muuttaa laskut rahaksi?

Kuulostaako laskurahoitus sellaiselta, että se voisi olla mainio ratkaisu sinunkin yrityksesi pulmiin? Muista kuitenkin tarkastaa, paljonko rahoitusyhtiö ottaa palkkiota, ja lupaako se siirtää jäljelle jäävän summan firmasi tilille heti kokonaan vai osittain. Kuten aina, se pienellä präntätty teksti kannattaa lukea huolella! Osa rahoituspalveluista nimittäin toimii niin, että ne siirtävät tilille ensin vain 70 tai 80 prosenttia laskun summasta ja odottavat sitten, että asiakas on maksanut laskun. Kun asiakas maksaa laskun, rahoituspalvelu ottaa siitä ensin oman palkkionsa ja siirtää sitten jäljelle jäävän summan yrityksen tilille.

Kannattaa tutustua myös siihen, mitä tapahtuu, jos Kovalainen kieltäytyy maksamasta parin tonnin laskuaan. Vaikka yritys olisi myynyt laskun eteenpäin, joissain tapauksissa riski jää silti yritykselle. Tällainen on tyypillistä varsinkin edullisinta palkkiota pyytävien rahoituspalveluiden kanssa asioidessa. Yleensä rahoituspalvelu lupaa kantaa luottoriskin, mutta kompensoi sitä korottamalla laskurahoituspalvelun hintaa.

On myös olemassa verkossa toimiva palvelu, missä voit kaupata yrityksesi laskuja, ja myydä ne sijoittajalle, joka tekee parhaimman tarjouksen laskun ostamisesta. Alusta vie prosentin murto-osan kaupanteon yhteydessä.

Muistathan, että voit myydä vain erääntymättömiä laskuja, mitkä on osoitettu yritykselle tai yhteisölle (kuten maanrakennusfirma Kovalainen Ky:lle). Kovalaisen on myös oltava kaupparekisterissä, sekä ennakkoperintärekisterissä. Tämäkään ei vielä riitä, vaan Kovalaisen luottoluokituksenkin on oltava kunnossa. Vain harva rahoituspalvelu suostuu muutamaan rahoiksi ulkomaankaupan laskuja, vaan yrityksen on oltava kotimainen.