• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Milloin kannattaa ottaa konesalipalvelut yrityksille?

Milloin kannattaa ottaa konesalipalvelut yrityksille?

Oletko jo kuullut konesalipalveluista? Ei ole moni muukaan. Konesali tarkoittaa teknistä tilaa, missä on tietoteknisiä laitteita. Pieni konesali on toiselta nimeltään palvelinhuone, kun taas isompaa konesalia tavataan kutsua datakeskukseksi. 

Konesalipalvelut voi ulkoistaa. Konesalipalvelun tarjoava kauppaa konesalinsa kapasiteettia muille yrityksille. Jos asiakasyrityksen tarpeet ovat isot, saa hän palveluntarjoajalta kokonaan oman konesalin. Pienempiin tarpeisiin riittää yhteiskäyttöinen konesali, jolloin yhden konesalin kapasiteetti jaetaan monen asiakasyrityksen kesken. Konesalipalveluiden osto tuo asiakasyritykselle paljon etuja. Niitä ovat esimerkiksi hallittu ympäristö, valvottavuus sekä fyysinen turvallisuus.

Joustavaa palvelua konesalipalvelua tarjoavalta yritykseltä 

Konesalipalvelut yrityksille eivät välttämättä vielä riitä, vaan konesalipalveluita tarjoavat yritykset saattavat tarjota asiakkailleen monia muitakin palveluita. Niitä voivat olla kotisivun suunnittelu sekä useat konesalipalveluun läheisesti liittyvät laitekapasiteetti- ja pilvipalvelut, kuten palvelin-, tallennus-, varmistus- ja tietokantakapasiteettipalvelut. 

Konesalipalveluita tarjoavilta yrityksiltä voi odottaa joustavia ratkaisuja. On tärkeää, että konesalipalvelut ovat omiin tarpeisiin räätälöityjä, ja että niitä voi muokata paremmin sopiviksi tilanteiden ja tarpeiden muuttuessa. Tänä vuonna saatat tarvita erillistä palvelua, ensi vuonna avaimet käteen -ratkaisua. Ehkä haluat hallinnoida infrastruktuuriasi itse pilvessä – asiantuntevalta konesalipalveluiden tarjoajalta saat ratkaisut kaikkiin tilanteisiin. Mitä helppokäyttöisempi itsehallintapalvelu konesalipalveluntarjoajalla on tarjota, sen parempi. Parhaassa tapauksessa asiakasyritys voi ylläpitää ja kehittää palveluitaan käytännössä samaan tapaan, kuin heillä olisi oma, fyysinen konesali virtuaalisen konesalin sijaan.

Miksi konesalipalvelut kannattaa ulkoistaa?

Datakeskus

Miksi konesalipalvelut kannattaa ulkoistaa lähes tilanteessa kuin tilanteessa? Konesalipalveluiden ulkoistaminen on kustannustehokasta, joten se on yleensä se ensimmäinen syy harkita virtuaalista konesalia. Virtuaalinen konesali ei vie tilaa, ja sen käyttämisestä maksetaan kenties vain toteutuneen käytön mukaan, joten asiakasyritys saavuttaa kustannussäästöjä ulkoistamalla konesalipalvelunsa. Asiakasyrityksen ei tarvitse tehdä omia investointeja palvelinhuonetta tai datakeskusta varten, joten tietohallinnon kokonaiskustannuksissa säästetyt rahat voidaan käyttää yrityksen kehittämiseen muulla tavoin. Samalla vapautunut tila voidaan ottaa parempaan käyttöön – vaikka joogahuoneeksi kesken työpäivää tehtäviin venytyksiin ja meditaatiotuokioihin. Sekin kannattaa ottaa huomioon, että yrityksen on helpompi muuttaa uusiin toimitiloihin, kun palvelinhuonetta ei tarvitse purkaa ja rakentaa uudestaan.  

Kustannustehokkuuden lisäksi virtuaalisten konesaliratkaisujen puolesta puhuvat luotettavuus ja ketteryys. Jos tarve kasvaa, kapasiteetin kasvattaminen hoituu kenties vain yhdellä yhteydenotolla. Konesalipalvelut on nopea ottaa käyttöön, eikä tietoturvasta tarvitse olla huolissaan. Konesalipalvelut ovat usein Suomessa tuotettuja ja ylläpidettyjä palvelukokonaisuuksia, ja kaikki tiedostot tallennetaan kotimaassa sijaitseviin tietovarastoihin.

Turvallisuudesta pidetään huolta muun muassa kulunvalvontajärjestelmän ja ympäri vuorokauden toimivan vartioinnin avulla. Laitetilan turvallisuus ja toimivuus varmistetaan jäähdytysjärjestelmällä, varavoimakoneilla varmistetulla sähkönsyötöllä ja luotettavilla palosuojausmenetelmillä. Pitempien sähkökatkoksien aikana virta saadaan generaattorista. Tietoliikenneyhteydet on todennäköisesti kahdennettu, joten yhteyskatkojen ja muiden ongelmien riski on siis hyvin pieni. 

Harkitse konesalipalveluiden ulkoistamista varsinkin toiminnan laajentuessa

Konesalipalveluiden ostaminen ei ehkä ole se ensimmäinen asia, mikä aloittelevalla yrittäjällä on mielessään. Mikäli liiketoiminta lähtee hyvin käyntiin, tulee asia ennen pitkää ajankohtaiseksi. Yrityksen kotisivut ja/tai verkkokauppa saavat aina vain enemmän klikkauksia, kun sen maine kasvaa ja asiakkaat oppivat tuntemaan sen. Mitä enemmän klikkauksia päivässä tulee, sitä hitaammaksi sivut muuttuvat. Sivut saattavat myös alkaa kaatuilla – siitäkin huolimatta, että olet investoinut palvelimiin, niiden hallintaan ja niiden vaatimaan tilaan sekä sähkönsyötöstä ja esimerkiksi konesalin jäähdytyksestä aiheutuviin kustannuksiin. Tämä ei ole hyvä asia, sillä asiakkaat odottavat yrityksen sivujen toimivan moitteettomasti ja latautuvan nopeasti. Asiakkaat äänestävät jaloillaan, ja ostavat tuotteensa tai palvelunsa muualta. Luotettavasti toimiva konesalipalvelu tukee yrityksen kasvua, ja on merkittävä osa sen liiketoimintaa. 

Tiivistettynä, kun yritys ostaa konesalipalvelut asiantuntevalta toimijalta, jonka laitteet ovat turvallisessa ja tarkoituksenmukaisessa tilassa sekä osaavan henkilöstön hallinnassa, voi yritys olla varma siitä, että sen palvelukyky säilyy kaikissa tilanteissa – myös ruuhkahuipuissa. Samalla yrityksellä on varmuus siitä, että tietoliikenne toimii myös käyttötarpeen muuttuessa, sillä konesalipalveluiden tarjoamiseen erikoistunut toimija voi reagoida nopeasti muutostarpeisiin. Yrityksen vastuuhenkilöiden ei tarvitse huolehtia lainsäädännöllisten ja laadullisten vaatimusten täyttymisestä itse, kun konesalipalvelut on ulkoistettu, joten yrityksen vastuuhenkilöt ja muut työntekijät voivat käyttää oman työaikansa oman liiketoimintansa ydintoiminnan hoitamiseen ja kehittämiseen. Virtuaalinen konesalipalvelu on erinomainen ratkaisu useille yrityksille, joten asia kannattaa laittaa vähintäänkin harkintaan.