• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Tarvitsetko lainaa aloittavana kevytyrittäjänä?

Tarvitsetko lainaa aloittavana kevytyrittäjänä?

Porukalla kahvilassa

Oman yrityksen perustaminen on tapa tehdä harrastuksesta ammatti. Oletko innokas leipuri? Osaatko kouluttaa ongelmakoiria, tuunata autoja, ommella hääpukuja tai esimerkiksi antaa reikihoitoja? Jos haluat tarjota osaamistasi muille ja saada siitä vielä rahaa, on aika selvittää mahdollisuudet oman yrityksen perustamiseen.

Aina ei ole kyse intohimosta tai rakkaasta harrastuksesta, vaan siitä, että on yksinkertaisesti löydettävä työtä jostain. Pitkäkestoisen työttömyyden mukaan tuomat taloudelliset ongelmat voivat saada epätoivoiseksi. Jos työpaikkaa ei tunnu löytyvän ja aktiivimalli uhkaa pienentää työttömyysetuuden määrää entisestään, on yritystoiminnan käynnistäminen yksi ratkaisu. Tällöin yritys perustetaan sen mukaan, mille uskoo olevan kysyntää. Väestön ikääntyessä erilaisten hoiva- ja kodinhoitopalvelujen kysyntä tulee vain kasvamaan. Siivousalan yrityksen perustaminen ei vaadi suuria investointeja. Auto (mieluiten pakettiauto) sekä tavaratalosta muutamalla kympillä saatavat rätit, pesuaineet, moppi ja imuri riittävät mainiosti. Koroton laina auttaa tekemään tarvittavia alkuinvestointeja.  

Myös kuolinpesien ostamisesta ja myymisestä tai taikatemppujen tekemisestä voi tehdä itselleen ammatin. Laskutuspalvelut mahdollistavat myös oudompien liikeideoiden testaamisen käytännössä. Myös työtön voi kokeilla yrittämistä kevytyrittäjänä ilman, että se vaikuttaa hänen oikeuteensa työttömyysetuuteen. 

Näin pääset kokeilemaan yrittämistä kevytyrittäjänä

Suomessa toimii useampikin laskutuspalvelu. Niiden perimät palkkiot ovat suurin piirtein samanlaisia, eli noin 3–5 % + ALV. Laskutuspalvelun käyttäjää kutsutaan kevytyrittäjäksi tai pajayrittäjäksi, sillä hän on ikään kuin yrittäjä ilman omaa yritystä ja y-tunnusta. Kaikki kevytyrittäjän laskut lähetetään laskutuspalvelun kautta, ja laskutuspalvelu hoitaa kulujen ja kuittien käsittelyn. 

Laskujen lähettäminen laskutuspalvelun kautta on ilmaista. Kun asiakas maksaa siivoustyöstä, kakusta tai mistä tahansa muusta palvelusta tai tuotteesta saamansa laskun, laskutuspalvelu erottelee summasta oman palkkionsa ja muut maksut ja pidätykset, kuten sosiaaliturvamaksun ja ennakonpidätyksen kevytyrittäjän oman veroprosentin mukaan. 

Palvelumaksua vastaan kevytyrittäjä saa paitsi mahdollisuuden luoda ja lähettää laskuja ilmaiseksi, myös neuvontaa. Usein laskutuspalvelu tarjoaa myös toiminnan vastuuvakuutuksen, työajan tapaturmavakuutuksen, sopimuspohjia, maksumuistutusten lähettämisen ja perinnän. Kevytyrittäjille järjestetään koulutuksia, ja jos he tarvitsevat työ- tai palkkatodistuksia, ovat ne kätevästi ladattavissa. Kevytyrittäjänä toimiminen on helppoa ja huoletonta, ja toiminnan voi lopettaa koska tahansa lopettamalla työnteon ja laskujen lähettämisen. 

Jos haluat kokeilla, miten liikeideasi otetaan vastaan ja testata sen kannattavuutta, rekisteröidy johonkin laskutuspalveluun vaikka saman tien. Sitten alat vain mainostaa osaamistasi. Hyvät verkkosivut ja aktiivinen Facebook-mainonta ovat tässä suureksi avuksi. Mikäli asiakkaita löytyy ja uskot voivasi työllistyä yrittäjänä kokopäiväisesti, voit lopettaa laskutuspalvelun asiakkuuden ja perustaa oman toiminimen (tai vaikka osakeyhtiön). Mikäli haluat pitää yritystoiminnan sivutoimisena ja keikkaluontoisena (tai asiakkaita ei tunnu löytyvän tarpeeksi), voit mainiosti jäädä laskutuspalvelun asiakkaaksi. 

Myös päätoiminen yrittäjä voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta, mutta kannattaa miettiä, onko se järkevää. Laskutuspalvelun palkkiot vievät aika suuren siivun yrityksen tuotoista. Jos palvelumaksu on 5 % ja yrityksesi laskuttaa 15 000 eurolla vuodessa, maksat laskutuspalvelulle 750 euroa. Mikäli laskutat 60 000 eurolla, ovat palvelumaksut yhteensä 3000 euroa.

Voiko työtön laskuttaa laskutuspalvelun kautta?

Kirjanpito

Myös työtön voi hyödyntää omaa osaamistaan tai kokeilla liikeideansa kannattavuutta, ja myydä omaa työtään. Tehdystä työstä tai myydyistä tuotteista voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Ensimmäiset neljä kuukautta TE-toimisto ei arvioi lainkaan sitä, onko yritystoiminta kokoaikaista, eli toisin sanoen: onko työttömällä oikeus työttömyysetuuteen. Ensimmäiset neljä kuukautta työtön toimittaa kuukausittaisen palkkatodistuksensa Kelaan tai työttömyyskassalleen, ja saa sen perusteella soviteltua päivärahaa. Alle 300 euron työtulo ei vaikuta työttömyysetuuden määrään.

Neljän kuukauden päästä TE-toimisto arvioi sen, onko henkilö sivutoiminen vaiko kokoaikainen yrittäjä. Jos toiminta on sivutoimista, voi kaikki jatkua samalla lailla kuin tähänkin asti. Jos yritystoiminnasta on tullut kokoaikaista, lakkaa henkilön oikeus työttömyysetuuteen. Tässä vaiheessa kannattaa harkita oman y-tunnuksen hankkimista ja starttirahan hakemista. Starttirahan määrä on 32,40 euroa päivässä, ja sitä maksetaan viitenä päivänä viikossa ensimmäisen puolen vuoden ajan. Jos yritys on tuona aikana osoittanut menestymisen merkkejä, saatetaan starttirahaa myöntää vielä puoleksi vuodeksi. Ensimmäinen vuosi on usein se pahin, joten on hyvä, että yrittäjä saa tukea arjen normaaleista kuluista selviämiseen. Voi mennä parikin vuotta, ennen kuin yrittäjä pystyy maksaa itselleen kunnon palkkaa.