• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Vietä pitkä viikonloppu rentoutuen Turussa

Vietä pitkä viikonloppu rentoutuen Turussa

Turku on Suomen vanhin kaupunki, ja siksikin erittäin mielenkiintoinen vierailukohde. Turusta löytyy jotain jokaiselle – historiaa, kulttuuria, hemmottelua, shoppailua ja liikuntaa. Jos Turun linna, tuomiokirkko, taidemuseot ja muut ”pakolliset” nähtävyydet on jo kierretty, poimi tästä vinkit pitkään ja rentouttavaan viikonloppuun Turussa! 

Lähimatkailu on ympäristöystävällisempää

80- ja 90-luvuilla ulkomaille lensivät vain ne, joilla oli siihen varaa. Etelänmatkoja tehtiin vain varakkaimmissa perheissä. Halpalentoyhtiöt ja äkkilähdöt muuttivat tilanteen 2010-luvulle tultaessa. Yht’äkkiä kaikilla oli varaa matkustaa, pääsihän etelän lomakeitaisiin jo parin sadan euron pakettimatkalla. Vuosikymmen on jälleen vaihtunut, ja nyt etelään lentämistä karsastetaan ilmastosyistä. Lentokoneliikenne pahentaa ilmastonmuutosta, mitä enää harva pitää epätotena propagandana. 

Lähimatkailu on ympäristöystävällisempää kuin lentomatka etelään. Maata pitkin matkustaminen, maatilamatkailu ja ruoan ostaminen suoraan paikallisilta tuottajilta kiinnostavat. Moni suomalainen on havainnut tuntevansa Kauko-Aasian kaupungit paremmin kuin Suomen maakunnat, joten kotimaan matkailijoiden virta Suomen maakunnissa saattaa kasvaa lähitulevaisuudessa. Turusta on hyvä aloittaa. Turkuun pääsee kätevästi junalla tai bussilla. Irinakin laulaa, että ”junamatka Turkuun ihana ois”. Turun seudulla on useita ihania B&B-paikkoja, mutta myös luksushotelleja ja tasokkaita kylpylöitä, missä yöpyä. Jos suunnittelet pidempää reissua, vuokraa väliaikainen asunto Turusta.

Turussa voi harrastaa niin kulttuuria kuin liikuntaakin

Turku tunnetaan kulttuurikaupunkina. Pitkän historiansa aikana se on nähnyt yhtä ja toista, ja ollut pitkään jopa Suomen pääkaupunki. Turku on jättänyt jälkensä lähes kaikkiin kulttuurin osa-alueisiin, ja tekee niin edelleen.

Turku

Voit nauttia Turun kulttuuritarjonnasta käymällä konsertissa, teatterissa, baletissa tai vaikkapa taidenäyttelyssä. Wäinö Aaltosen museossa järjestetään ilmaisiakin konsertteja, joten pääset kerralla nauttimaan sekä taiteesta että musiikista. Kulttuurin vastapainoksi saattaa kaivata liikuntaa, ja liikuntamahdollisuuksiakin Turussa on pilvin pimein. Esimerkiksi, Jokikadulla olevassa joogastudiossa voit osallistua joogatunnille, tai tehdä oman harjoituksen sen viihtyisissä tiloissa. Jokikadulla järjestetään usein viikonloppukursseja, jollaiselle pitkää viikonloppua Turussa viettävä henkilö ehtii hyvin osallistua.

Talvilomaan sopivat luistelu sekä saunominen

Oletko liikkeellä lasten kanssa? Talviloman aikana kuuluisi harrastaa talviurheilulajeja, mutta mikä neuvoksi, jos lunta ja jäätä ei kerta kaikkiaan ole? Luistelemaan pääsee ilman luonnonjäitäkin, sillä Turun Impivaaran ja Varissuon jäähalleista löytyy aina jäätä. Molemmissa jäähalleissa järjestetään kaikille avoimia, ilmaisia luisteluvuoroja. Jos lunta tulee, on Turussa upeita hiihtoreittejä sekä jännittäviä pulkkamäkiä. Pulkan kanssa kannattaa suunnata ainakin Puolalanmäellä, Hirvensalon hiihtokeskuksen suunnalle, Nunnavuorelle ja Impivaaraan.

Talvellakin voi uida! Talviuinti ja saunominen sen päälle ovat monen mielestä oiva tapa ylläpitää terveyttä. Hyiseen mereen ei ole pakko mennä uimaan, mutta muiden uimarien esimerkki rohkaisee kokeilemaan. Jos talviuinti missään kolmessa talviuintipaikassa ei ole sinun tai perheenjäsentesi mieleen, vierailkaa Impivaaran tai Petreliuksen uimahalleissa – tai Holiday Club Caribia Turussa. Holiday Club Caribia Turku sopii sekä perheille, pariskunnille että sinkuille. Miniloma kylpylähotellissa antaa voimaa jaksaa talven harmautta, mutta Caribian palveluista voi nauttia ilman majoittumistakin. Caribian kylpylässä järjestetään toisinaan kuutamouinteja, mitkä ovat oikein tunnelmallisia pehmeine valoineen ja skumppalaseineen.

Lapsiperheiden kannattaa tsekata myös Caribian sisäaktiviteettipuisto SuperPark sekä Muumimaailman Taikatalvi Kailon saaren satupuistossa. 

Kesäviikonloppuna on aikaa kiertää vaikka kaikki kirpparit ja uimarannat 

Turussa on tekemistä kaikkina vuodenaikoina! Kesällä niin lapsiperheet, eläkeläiset, turistit kuin teinitkin suuntaavat Turun kaupungin ylläpitämille uimarannoille. Uimarantoja on peräti yhdeksän, joiden lisäksi on vielä kolme uimapaikkaa. 

Turun seudulla on monia retkikohteita, mitkä sopivat niin lyhyille päiväretkille kuin pidemmillekin vaelluksille. Luontopoluille ja kansallispuistoihin pääsee talvellakin, mutta pidemmät reissut ovat ehkä mukavampia kesäaikaan. Valinnanvaraa riittää – kun Kuhankuono on tutkittu, on aika vierailla Pomponrahkassa. Seuraavaksi voisi käydä Katariinanlaaksossa, Ruissalossa tai vaikkapa Kaarinan Rauhalinnan luontopolulla. 

Sateisena päivänä uimarannat tai luontopolut eivät houkuttele, mutta ei haittaa. Päivän voi aloittaa vaikka herkullisella brunssilla, minkä jälkeen voi käydä läpi vaikka kaikki Turun seudun kirpparit. Kirppis-Center Manhattan, Länsikeskus, Puutorin kirppis, Humalistonkadun UFF sekä Maanantaimarket ovat Turun tunnetuimpia ja suosituimpia kirppiksiä, joilla voi tehdä upeita löytöjä parilla kolikolla. Kirppareilla on kiva kiertää, vaikka ei aikoisikaan ostaa mitään. Osa kirpparien viehätyksestä onkin pohdiskella myytävien tavaroiden alkuperäistä käyttötarkoitusta – tai syytä sille, miksi tavara ylipäätään on myynnissä.